Bouwen met gebruikte materialen
Met het oog op de toekomst wordt duurzaam leven steeds belangrijker. Bijna ieder element van onze samenleving en ons dagelijks leven moet op een andere manier worden ingericht. Zo ook het bouwen van woningen en bedrijfspanden. Tijdens de bouw komt er veel bouw- en sloopafval vrij. Daarnaast wordt er veel CO2 uitgestoten. De manier van bouwen moet volledig worden omgegooid. Circulair bouwen is de toekomst! Maar wat is circulair bouwen precies? En op welke manier draagt circulair bouwen bij aan een groene toekomst? Lees het in dit blog!
Wat is circulair bouwen?
Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. Bij duurzaam bouwen houdt men rekening met de effecten van wonen in het gebouw op het milieu. Om duurzaam te kunnen wonen, worden verschillende maatregelen genomen. Het pand wordt goed geïsoleerd, er worden zonnepanelen geplaatst en er komt een ondergrondse koude-warmteopslag. Daarnaast worden tijdens de bouw gebruikte bouwmaterialen toegepast. Dit wordt ook wel circulair bouwen genoemd. In het circulair denken bestaat er geen afval. Al bij het ontwerp van het gebouw wordt rekening gehouden met de demontage in de toekomst. Alle onderdelen worden zo geplaatst dat ze laten weer makkelijk te demonteren zijn. Vervolgens kunnen de materialen weer gebruikt worden voor het volgende gebouw. Door op deze manier te werken komt er veel minder afval en CO2 vrij tijdens de bouw.
Het toepassen van circulair bouwen in de praktijk
Circulair bouwen is helaas nog niet heel ver ontwikkeld. Er zijn wel enkele voorbeelden te vinden in Nederland, bijvoorbeeld Circl aan de Amsterdamse Zuidas, maar er moet nog veel gebeuren voordat circulair bouwen op grote schaal kan worden uitgevoerd. De aanpak in de bouwwereld moet compleet veranderen. Al bij het ontwerpproces moet een andere benadering worden gekozen. De ontwerper moet namelijk eerst op zoek naar de beschikbare gebruikte bouwmaterialen. Vervolgens kan met deze materialen een ontwerp worden gemaakt. Er is echter nauwelijks een systeem waarin wordt bijgehouden welke bouwmaterialen er beschikbaar zijn. Gelukkig zijn al enkele platforms waar men terecht kan voor gerecycled bouwmateriaal. Natuurlijk zijn er ook kleinere bedrijfjes waar u terecht kunt voor bijvoorbeeld unieke antieke bouwmaterialen. Ga eens op zoek naar ondernemingen bij u in de buurt die oude bouwmaterialen aanbieden!
Begin met circulair bouwen
Bent u van plan om te starten met circulair bouwen? Of wilt u meer te weten komen over dit onderwerp en heeft u behoefte aan tips? Neem dan gerust contact op met een bedrijf dat gespecialiseerd is in oude bouwmaterialen. Zij weten veel af van dit onderwerp en geven u advies over hoe u met de juiste bouwmaterialen kunt beginnen met circulair bouwen.